Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

 

Rada Programowa programu #NestleDlaNauki składa się z przedstawicieli naukowych, reprezentantów Nestlé oraz ekspertów związanych z realizacją tematów danej edycji. 

Członkowie Rady wspierają merytorycznie wszystkie działania programu i czuwają nad jego przebiegiem.

 

STALI CZŁONKOWIE RADY NAUKOWEJ

 

Aleksander Wasilewski

Aleksander Wasilewski

Prezes Zarządu, Nestlé Polska S.A.

Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Executive MBA realizowanego przez University of Edinburgh i École des Ponts ParisTech. Od 1997 roku związany z Grupą Nestlé, gdzie rozwijał karierę głównie w obszarze finansów. Pełnił funkcje dyrektora finansowego i dyrektora zarządzającego w spółkach Grupy w Polsce, Ukrainie, Mołdawii i krajach nordyckich. W 2020 roku objął stanowisko Prezesa Zarządu Cereal Partners Poland Toruń-Pacific, a od września 2024 roku pełni funkcję Prezesa Zarządu Nestlé Polska S.A. Posiada wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu międzynarodowymi strukturami oraz w realizacji projektów związanych z rozwojem produktów spożywczych.

Blanka Mellova

Blanka Mellová

Koordynatorka programu #NestleDlaNauki

Specjalistka z ponad 20-letnim doświadczeniem w zakresie żywienia i promocji zdrowego stylu życia. Odpowiada za tworzenie i wdrażanie inicjatyw społecznych mających na celu zrównoważony rozwój oraz pozytywny wpływ na społeczność i otoczenie. Zarządza programami edukacyjnymi skierowanymi do różnych grup wiekowych, m.in. „Lekkoatletyka dla każdego!” oraz programem dla pracowników Nestlé „DbajMY”. Angażuje się w inicjatywy promujące prawidłowe nawyki żywieniowe oraz budowanie świadomości konsumenckiej.

dr Agata Kruszec 

Sustainability Manager, Nestlé Polska

Doktor Uniwersytetu Jagiellońskiego, absolwentka programu Institute for Sustainability Leadership Uniwersytetu Cambridge. Ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju z 14-letnim doświadczeniem w sektorze chemicznym i spożywczym. Specjalizuje się w strategiach ESG, dekarbonizacji łańcucha dostaw i wdrażaniu innowacji w zrównoważonym modelu biznesowym. Regularnie współpracuje z uczelniami wyższymi, prowadząc wykłady oraz promując prace dyplomowe. Zaangażowana w budowanie partnerstw między nauką a biznesem.

prof Krystyna Gutkowska

prof. Krystyna Gutkowska 

Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Ekspertka w zakresie zachowań konsumenckich na rynku żywności oraz edukacji żywieniowej. Autorka lub współautorka ponad 300 publikacji naukowych i 15 monografii. Kierownik licznych projektów badawczych oraz inicjatorka współpracy nauki z otoczeniem społeczno-gospodarczym. Współtworzyła programy edukacyjne, takie jak „Trzymaj Formę!”, „Junior-Edu-Żywienie” i „ABC Zdrowego Żywienia”. Była przewodniczącą Rady Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia w latach 2015–2019.

prof Anna Dąbrowska

prof. Anna Dąbrowska

Kierownik Katedry Badań Zachowań Konsumentów, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

Ekspertka w obszarze marketingu usług, konsumpcji i zachowań konsumenckich, ze szczególnym uwzględnieniem e-usług i odpowiedzialności społecznej konsumentów. Autorka licznych publikacji, w tym „Społeczna odpowiedzialność konsumenta w warunkach pandemii” oraz „Zachowania osób starszych na rynku e-usług”. Członkini Rady Programowej przy Forum Organizacji Konsumenckich Forkon. Odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi oraz Medalem Komisji Edukacji Narodowej za działalność naukową i dydaktyczną.

prof Magdalena Rudzińska

prof. Magdalena Rudzińska

Prodziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 
Przewodnicząca Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żaywieni

Zajmuje się technologią i chemią tłuszczów spożywczych, w tym przemianami termiczno-oksydacyjnymi fitosteroli i problemem zafałszowań olejów. Interesuje się także zagospodarowaniem produktów ubocznych z przetwórstwa tłuszczów. Autorka wielu publikacji naukowych i ekspertka w zakresie analizy jakości żywności. Aktywnie uczestniczy w pracach naukowych i organizacyjnych związanych z rozwojem technologii żywności.

prof Katarzyna Przybyłowicz

prof. Katarzyna Przybyłowicz

Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie 
Członkini Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN 

Specjalizuje się w dietoprofilaktyce chorób metabolicznych oraz analizie uwarunkowań żywieniowych populacji. Autorka ponad 300 publikacji, uczestniczka projektów badawczych finansowanych przez NCN, NCBiR i KBN. Kierowała dwoma projektami, wypromowała sześciu doktorantów. Jej prace obejmują zarówno naukowe publikacje, jak  i działalność popularyzatorską na rzecz poprawy jakości żywienia społeczeństwa.

Michał Mądry

Partner foodtech.ac oraz JP Weber

Ekspert w zakresie transformacji organizacyjnej i doradztwa strategicznego, z ponad 10-letnim doświadczeniem we współpracy z firmami z listy Fortune500 oraz administracją publiczną. Obecnie zarządza największym akceleratorem przedsiębiorczości w branży foodtech w regionie CEE – foodtech.ac. Kieruje zespołem  firmie doradczej JP Weber. Laureat wielu nagród, w tym: 50 Najbardziej Kreatywnych Ludzi w Biznesie BRIEF, Żagle Biznesu SGH, Polska Nagroda Innowacyjności i Innowacyjny Lider 2024.

 

RADA EKSPERTÓW EDYCJI 2025/2026 

 

prof. dr hab. inż. Tomasz Okruszko

Prorektor ds. nauki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Specjalista w zakresie hydrologii i gospodarki wodnej, ze szczególnym uwzględnieniem hydrologicznych uwarunkowań w ochronie i restytucji terenów podmokłych oraz wykorzystania modeli hydrologicznych w planowaniu wodno-gospodarczym. Autor ponad 160 publikacji, w tym 50 indeksowanych w bazie Web of Science. Promotor dziewięciu prac doktorskich i członek międzynarodowych komisji doktorskich. Od 2006 r. profesor wizytujący Uniwersytetu w Antwerpii.

Były przewodniczący Regionu Europy Środkowo-Wschodniej Global Water Partnership. Przewodniczący Rady Naukowej Biebrzańskiego PN, członek rad naukowych Narwiańskiego, Kampinoskiego i Słowińskiego PN. Przewodniczący Rady Naukowej ITP.-PIB oraz członek Rad Naukowych IMGiW-PIB oraz IG PAN. Współprzewodniczący Komitetu Nauk o Wodzie i Gospodarki Wodnej PAN.

Kierownik licznych projektów badawczych krajowych i międzynarodowych z zakresu gospodarki wodnej oraz ochrony środowisk wodnych i bagiennych.

Wielokrotnie nagradzany za działalność naukową i organizacyjną.

dr hab. Magdalena Urbaniak

Profesor Uniwersytetu, Katedra UNESCO Ekohydrologii i Ekologii Stosowanej, Uniwersytet Łódzki

Specjalizuje się w badaniach nad zanieczyszczeniami organicznymi w ekosystemach wodnych i lądowych oraz w opracowywaniu metod bio- i fitoremediacji umożliwiających usuwanie toksycznych substancji ze środowiska. Jej prace mają na celu poprawę jakości zasobów wodnych, co jest kluczowe dla regeneratywnych systemów żywnościowych i zrównoważonego rozwoju.

Autorka ponad 100 publikacji, wielokrotnie nagradzana za innowacje ekologiczne. Koordynowała liczne projekty badawcze finansowane przez Komisję Europejską oraz uczestniczyła w międzynarodowych programach naukowych, m.in. jako stypendystka Fulbright Senior Award i Fundacji Kościuszkowskiej.

dr Kamil Jawgiel

Prezes Zarządu Fundacji Hydroni

Hydrolog, doktor nauk o Ziemi i środowisku, specjalizujący się w gospodarce wodnej z uwzględnieniem adaptacji do zmian klimatu, ze szczególnym naciskiem na przeciwdziałanie suszy i powodziom. Ekspert w hydrologii miejskiej, gdzie skutki tych zjawisk są najbardziej odczuwalne.

Lider wielu krajowych i międzynarodowych projektów dotyczących modelowania hydrodynamicznego, zagospodarowania wód opadowych oraz analiz przestrzennych GIS.

Rafał Wróblewski

Business Executive Officer Nestlé Waters w Polsce

Ekspert w dziedzinie zarządzania sprzedażą i rozwoju kategorii FMCG, z wieloletnim doświadczeniem w międzynarodowych firmach sektora spożywczego. Od listopada 2023 roku odpowiada za strategię rozwoju kategorii wód w polskim oddziale Nestlé Waters, gdzie koncentruje się m.in. na promocji odpowiedzialnej konsumpcji i zrównoważonego zarządzania zasobami wodnymi.

Z Nestlé Polska związany od 2020 roku, początkowo jako dyrektor sprzedaży. Wcześniej rozwijał kompetencje menedżerskie w takich firmach jak Raisio Foods, Unilever oraz Danone, gdzie przez 7 lat pełnił funkcję Customer Development Director.

Absolwent Politechniki Poznańskiej, łączy wiedzę inżynierską z doświadczeniem biznesowym, wspierając działania na rzecz edukacji wodnej i zrównoważonego rozwoju w Polsce.